арт-терапии при МС

Симптомите на множествена склероза често включват когнитивни и емоционални промени. Неувереност, стрес, депресивни състояния и безпокойство са сред най-срещаните им проявления. За да се научим да ги разграничаваме от чертите на характера си и собственото аз, трябва да познаваме тяхната причинност и да се справяме с тях. МС е комплексно заболяване с много психологически аспекти, които обаче могат да бъдат адресирани към физическите такива. С най-прости думи обяснено, това означава, че когато тялото страда, страдат и душата и духът ни и обратно.

Как обаче да се съпротивляваме с тези проблеми и кои са най-ефективните тактики за МС пациента?

От multiplesclerosisnewstoday.com посочват предимствата на музикотерапията и нейното влияние върху мозъка ни. Отвъд очевидното успокояващо въздействие, музиката е в състояние да насърчи естествените движения на тялото, да подобри концентрацията, контрола на мускулите ни и кординацията ни, да подпомогне производството на допамин.

Друга алтернативна терапия в лечението на МС е ароматерапията, която представлява  допълнителна терапия, при която се използват аромати под формата на  етерични масла. Трябва да се внимава с произхода на маслата, като основното правило е, че върху кожата не трябва да се маже нищо, което не може да се приема вътрешно. Изследванията все повече подкрепят тезата, че нефтопроизводните масла и козметика са с вреден ефект върху здравето.

Пациентите могат да се възползват също от арт-терапия с редица  ползи върху МС.  Изкуството може да помогне за облекчаване на симптомите на гняв, стрес, страх и депресия, характерни за периода след разбиране на диагнозата.  От друга страна арт-терапията почти при всеки пациент с МС помага в преодоляване на умората, както и чувството за изолация, което често се среща. 

%d блогъра харесват това: