Превенция

МС често се спряга като заболяването на младите и успели хора. Това е така, понеже най-често то се диагностицира на възраст между 20 и 40, когато е най-активният период от живота. Най-често боледуват жени и хора, живеещи далеч от екватора.

Поради непотвърдената етиология на МС липсва ваксина или сигурен начин за предпазване. Сред комплекса от фактори, за които учените се стремят да потвърдят зависимостта към поява на МС са ниски нива на витамин Д, вирусни инфекции, стрес, фактори на околната среда, храни, вреден начин на живот, включващ прекомерно тютюнопушене и алкохол, както и генетична предразположеност.

Заболяването не е генетично и не е наследствено. Вероятността да бъде предадено от родител на дете е почти такава, каквато е  вероятността, която е при останалите родители. От multiplesclerosistoday.com посочват, че ако родител е с МС, то детето има 2% риск да развие заболяването. Ако при близнаци единият от двамата има МС, шансовете и другият да го развие са 20-30%.

Учените са открили, че някои хора имат генетична предразположеност да развият МС при определени обстоятелства и струпване на  фактори. Редица гени играят роля в имунната система и тяхното влияние може да доведе до имунен отговор.

Какъв е начинът да намалим шансовете да развием МС?

Първо е добре да установим дали някъде в семейното ни дърво няма това заболяване, както вече споменах шансовете са малко по-високи. Важно е също дали нервната ни система може да бъде определена като астенична, т.е. дали е по-лабилна и слаба. След това трябва да проверим дали нямаме струпване на група от факторите, които споменах по-горе. Ако отговорът е положителен, тогава следващите редове трябва да бъдат прочетени.

Добре е да обърнем внимание на хранителния си режим и какви храни консумираме. До момента няма специални диети за превенция, но редуцирането на обработени храни и мазно месо биха повлияли положително здравословното ни състояние. Към менюто трябва да се включват всички храни от хранителната пирамида, а по-често към него да се включват плодове и зеленчуци, семена и ядки, мед и други пчелни продукти. Течности като вода, чай, фрешове и смутита трябва да се приемат в количество, което успява да подейства антиоксидантно, пречистващо и противовъзпалително. Това е средно около 2л дневно.

Умереният спорт е друг важен аспект, понеже спомага за справяне с нивата на вредния стрес и влияе на имунната система, както и общото физиологично състояние. Намирането на приятно хоби и медитация също се препоръчват за справяне с нивата на вредния стрес.

На факторите от околната среда като замърсен въздух, почви и вода можем да противодействаме като си правим излети и походи сред безопасни и пригодени за излет места сред природата поне веднъж месечно, пием филтрирана вода и избираме плажове с чиста такава. Внимаваме дали храните, които консумираме  са произведени по европейски стандарти.

Фактори като ниски нива на витамин Д не бива да бъдат решавани чрез взимане на слънчеви бани от ярко слънце или солариум, в такъв случай засилваме поява на меланом, изгаряния и други кожни проблеми. В никакъв случай обаче не бива да стигаме до другата крайност, да се лишаваме от слънчева светлина. Просто избираме подходящия момент и правилната слънцезащита. Приемът на витамин Д също не трябва да бъде във високи дози, понеже много често се образува калциране и проблеми с бъбреците. От друга страна се препоръчва витамин Д на капки, понеже таблетките дразнят стомаха и не се усвояват толкова лесно. Важно е да се отбележи, че необходимите нива от този витамин са индивидуални при всеки.

Не се колебайте да потърсите лекарска консултация, ако забележите, че имате струпване от вредните фактори, на които искате да противодействате.

%d блогъра харесват това: