Към пациентите и техните близки

Множествена (мултиплена) склероза, накратко МС или още дисеменирана склероза представлява хронично възпалително автоимунно заболяване на ЦНС. В резултат на демиелинизация изолационните покрития на нервните клетки на главния и гръбначен мозък биват увредени, образуват лезии (огнища или още плаки) и не успяват да доставят качествен сигнал до различните части на тялото. От това произтичат редица неврологични симптоми на заболяването, като най-честите са мускулни спазми, изтръпване, иглички, двойно или замъглено виждане, неврологична болка, проблеми с координацията и слабост. В зависимост от това в коя част на мозъка са възникнали лезии и типа на МС е възможно  да възникнат психични и ментални проблеми като проблеми с концентацията, когнитивни промени,  безсъние, депресивни състояния, тревожност или в по-редки случаи би-полярно разтройство. При ранно и правилно диагностициране тяхната сериозност не е толкова голяма и не оставят трайни щети. При пристъп с възникнали проблеми, касаещи двигателност или сетивност трябва да се потърси личния невролог в рамките на 72 часа, като се препоръчва да не е по-рано от 24 часа, за да се констатира, че възникналите симптомите са пристъп. Неврологът преценя дали е необходимо болнично лечение и за какъв период. Препоръчително е болнично лечение да се извършва в МС центровете в страната.

МС е заболяване, които протича под различни форми  и е различно при всеки пациент. Най-разпространената форма е пристъпно-реминентна и протича под формата на пристъпи (рецидиви) и ремисии, а пациентът най-често запазва своята трудоспособност и ниво на социален и личен живот. Терапиите при тази форма са много и целят забавяне на болестта като действат имуносупресивно или имуномодулиращо. Съществуващите до момента терапии са под формата на подкожни и мускулни инжекции или таблетна форма. Другата форма е прогресирашата форма на МС, която представлява постепенно влошаване и инвалидизиране. Тя може да бъде първично и вторично прогресираща, като съответно вторично прогресиращата се констатира при продължително задържане на ниво  инвалидност като много често не се появяват други пристъпи. При първично прогресиращата форма пациентът не получава пристъпи, а се влошава постепенно. През 2017г в САЩ е одобрено първото в света ефективно лечение на прогресираща МС – Окревус (Ocrevus). Все още не се прилага в България, но в редица европейски страни дава шанс за нормален живот на пациентите.

Етиологията на МС не е напълно изяснена, но се предполага, че включва множество от фактори, които заедно отключват тази реакция на имунната система, при която тя започва да се самоатакува. Част от тях са: фактори на околната среда, вирусни инфекции, ниски нива на витамин Д, стрес, генетична предразположеност. Тук е важно да се изясни, че МС не е генетично заболяване и вероятността дете на пациент със заболяването да развие МС е същата като тази дете на здрав човек да развие заболяването.

Алтернативните терапии на МС могат да бъдат съпътстващи или да играят роля относно конкретен симптом. Но пациентът трябва да има назначен курс на лечение със скъпоструваща терапия, която да възпрепятства усложняване на състоянието и да постигне забавяне и претъпяване остротата на рецидивите. Назначаването се извършва от националните МС центрове, които организират комисии от невролози и е безплатно за пациента.

В сайта ще бъдете запознати с необходимите насоки в храненето, съпътстващи, алтернативни терапии, информация за отделните симптоми и начини за преодоляването им.

Важна част от третирането на МС е раздвижването под формата на физиотерапия, йога, упражнения, плуване, масажи, подобряващи кръвообращението и мускулната спастичност и други. Фейсбук-групата предлага възможности за изясняване на детайли, касаещи статиите, както и информиране, комуникация и взаимопомощ между пациентите, което се случва на база, написаните правила.

При големия информационен поток с информация за лечебни способи и препарати е необходимо всеки пациент да се консултира с личния си невролог преди да предприема стъпки, касаещи здравето му.

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: