Към пациентите и техните близки

 • Множествена (мултиплена) склероза, накратко МС или още дисеминирана склероза представлява хронично възпалително автоимунно заболяване на ЦНС, което засяга 2.3 милиона души в световен мащаб. В резултат на демиелинизация и глиоза изолационните покрития на нервните клетки на главния и гръбначен мозък биват увредени, образуват лезии (огнища или още плаки) и не успяват да доставят качествен сигнал до различните части на тялото . От това произтичат редица неврологични симптоми на заболяването, като най-честите са мускулни спазми, изтръпване, иглички, двойно или замъглено виждане, неврологична болка, проблеми с координацията и слабост. В зависимост от това в коя част на мозъка са възникнали лезии и типа на МС е възможно  да възникнат психични и ментални проблеми като проблеми с концентрацията, когнитивни промени,  безсъние, депресивни състояния, тревожност или в по-редки случаи би-полярно разтройство.   При ранно и правилно диагностициране тяхната сериозност не е толкова голяма и не оставят трайни щети.  Така също така лесно могат да бъдат избегнати при правилно лечение на физическото състояние, осигуряване на чиста околна среда на необходимите интервали от време,  правилно хранене и други. Важно е да се уточни, че МС почти не засяга продължителността на живота при повечето пациенти и тя е с около 7-14 години по-малка от нормалната продължителност на живота. Все пак, това е строго индивидуализирано заболяване и този въпрос спада в тази категория.
 • Важно за всеки пациент с пристъпно-реминентна форма е при пристъп с възникнали проблеми, касаещи двигателност или сетивност, както и болка или проблеми със зрението, както и други неврологични симптоми на заболяването,  да се потърси личния невролог в рамките на 72 часа, като се препоръчва да не е по-рано от 24 часа, за да се констатира, че възникналите симптомите са пристъп. Неврологът преценя дали е необходимо болнично лечение и за какъв период. Препоръчително е болнично лечение да се извършва в МС центровете в страната, но е възможно лечение във всяка болница, сключила договор за клинична пътека номер 17.
 • МС е заболяване, което протича под различни форми  и е различно при всеки пациент. Най-разпространената форма е пристъпно-реминентна и протича под формата на пристъпи (рецидиви) и ремисии, а пациентът най-често запазва своята трудоспособност и ниво на социален и личен живот. Терапиите при тази форма са много и целят забавяне  и мофифициране на болестта като действат имуносупресивно или имуномодулиращо. Съществуващите до момента терапии в България са под формата на подкожни и мускулни инжекции или таблетна форма, както и венозни вливки. Другата форма е прогресиращата форма на МС, която представлява постепенно влошаване и инвалидизиране. Тя може да бъде първично и вторично прогресираща, като съответно вторично прогресиращата се констатира при продължително задържане на ниво  инвалидност като много често не се появяват други пристъпи. При първично прогресиращата форма пациентът не получава пристъпи, а се влошава постепенно. През 2017г в САЩ е одобрено първото в света ефективно лечение на  първично прогресираща МС – Окревус (Ocrevus). Процесът на одобрение за ЕС се случи през януари 2018-та, а в България от май 2019-та година е въведен в позитивния лекарствен списък на лекарствените продукти от втора линия на НЗОК. В края на март 2019-та се одобри единственото до момента  таблетно лечение – Mayzent (Siponimod), включващо и  пациенти с активна вторично-прогресираща множествена склероза. Лекарството драстично  повлиява риска от прогресия на заболяването, въздействайки върху физическото увреждане и когницията и с много леки странични ефекти. В България е одобрена таблетна форма  Мавенклад за възрастни с рецидивираща МС, включително вторична. По-подробна информация за леченията може да намерите във връзка по-долу в блога. 
 • Етиологията на МС не е напълно изяснена, но се предполага, че включва множество от фактори, които заедно отключват тази реакция на имунната система, при която тя започва да се самоатакува. Част от тях са: фактори на околната среда, вирусни инфекции, ниски нива на витамин Д, стрес, генетична предразположеност. Тук е важно да се изясни, че МС не е генетично заболяване и вероятността дете на пациент със заболяването да развие МС е същата като тази дете на здрав човек да развие заболяването, но има някои специфики на бременността с МС, които са изяснени в отделна статия.
 • Алтернативните терапии на МС могат да бъдат съпътстващи или да играят роля относно конкретен симптом. Но пациентът трябва да има назначен курс на лечение със скъпоструваща терапия, която да възпрепятства усложняване на състоянието и да постигне забавяне и притъпяване остротата на рецидивите. Назначаването се извършва от националните МС центрове, които организират комисии от невролози и е безплатно за пациента. Според това каква е честотата на пристъпите и вида на МС се преценява включване на терапия. Критериите може да намерите в групата към блога. Пациентите, които не отговарят на критериите за терапия задължително трябва да намерят добър невролог, който работи с МС и може да го напътства в намиране на най-добрия подход за третиране на болестта.
 • Важна част от третирането на МС е раздвижването под формата на физиотерапия , йога, упражнения, плуване, масажи, подобряващи кръвообращението и мускулната спастичност и други симптоми. Тук е важно да се отбележи, че трябва да се използва вода с ниска минерализация и да не се прибягва до процедури  от различен  характер с топла вода.
 • В сайта ще бъдете запознати с необходимите насоки в храненето, съпътстващи, алтернативни терапии, информация за отделните симптоми и начини за преодоляването им.
 • Фейсбук-групата предлага възможности за изясняване на детайли, касаещи статиите, както и информиране, комуникация и взаимопомощ между пациентите, което се случва на база, написаните правила.
 • При големия информационен поток с информация за лечебни способи и препарати е необходимо всеки пациент да се консултира с личния си невролог преди да предприема стъпки, касаещи здравето му. Информацията в блога не е лекарско становище.
 • Български алгоритъм за диагностика и лечение на множествената
  склероза
  Под редакцията на Акад. проф. Д-р И. Миланов, д.м.н.
  София, 23.1.2018 година
 • По инициатива на: Асоциация за двигателни нарушения и множествена склероза
  Българско дружество по неврология

 • По-подробна информация за наличните лечения: Smart MS

http://www.nevrologiabg.com/wp-content/uploads/2018/02/2.pdf

Тази информация ще бъде синтезирана с най-важното от нея в графични изображения. 

Съвети от МС Моята Стратегия

Съвети от МС Моята Стратегия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: