История на МС

История на заболяването, етимология и известни личности с МС

Множествена склероза е идентифицирана като нозологична единица едва през 1868 от Жан-Мартин Шарко, наричан „баща на съвременната неврология“. Като заболяване МС съществува от много по-рано, данни за това има още от Средновековието. Шарко събира известните до този момент знания и докладва резултатите от собствените си проучвания като дефинира „склероза и лезии“. Докладва за възпаление и загуба на миелин, както и за процесите, случващи се в мозъка. Той съобщава за симптоми на нарушена проводимост в централната нервна система и периоди на ремисия, както и поставя началото на идентифициране на симптомите на МС.

Именуването на МС следва логиката, че в заболяването се засягат множество пръснати зони от главния и гръбначен мозък, а „склероза“ произтича от факта, че болестта предизвиква „склероза“ или с други думи уплътнение на мозъчната тъкан в увредените области на главния или гръбначния мозък.

През 1849 Фридрих Теодор фон Фрерихтс (германски учен) разработва свое клиничното описание на МС и идентифицира специфични симптоми и основни черти на заболяването, като най-важно откритие е описването на ремисиите на заболяването.

 Освен това, сред симптомите, които той излага е един от най-характерните и често срещани при МС – нистагъм. Впоследствие го прави част от т.нар. „триада на Шарко“.

Фрерихтс се оказва и първият учен, който прави медицинско описание на психичните разстройства при МС. Той отчита възможното влияние на болестта върху когнитивните и други функции на мозъка.

Известни личности с МС

В световен мащаб можем да забележим цяла плеяда от известни личности с множествена склероза. От звездите, които публично разкриват диагнозата си са: Селма Блеър – американска актриса, която анонсира диагнозата си през 2018-та в пост в социална мрежа, Джак Озбърн – син на Оззи Озбърн, Николета Мантовани, втора съпруга на Лучано Павароти, Ан Ромни – съпруга на американски кандидат за президент, Свен Бютхер – германски журналист, писател, сценарист и продуцент, Монтел Уилямс – телевизионен водещ, бивш пехотинец, Тамиа Хил – американска певица, Арт Алемакис – американски музикант и много други. Общото между тях е, че популярността им се явява условие за повишаване на осведомеността за заболяването. Неочакваната поява на диагнозата при тях се оказва поредното предизвикателство, в което трябва да преобръщат представите на обществото, в случая за живот с нелечима болест, в която всеки от тях е намерил своята собствена стратегия да се живее пълноценно като личност с множествена склероза, а не като обезличен пациент с нелечимо заболяване.

Източници:

https://www.nationalmssociety.org/

https://multiple-sclerosis-research.org

https://www.webmd.com

https://multiplesclerosisfacts.blogspot.com/?fbclid=IwAR172kPrTP9x0VxYlBR01x5HXzaPFHAfQe1T6wQP-ZJF-zMEDfQOGfiLccw

МС Моята Стратегия
%d блогъра харесват това: