Атаксия

Какво е атаксия – причини и лечение при МС


Атаксия е медицинският термин за липса на координация. Лечението може да включва упражнения за изграждане на  стабилност и сила в мускулите,  както и други начини за намаляване на ефекта от симптома.


Всъщност атаксия е медицинският термин, описващ липсата на доброволна координация на мускулните движения. В МС това може да се разглежда като тромавост, нестабилна походка, нарушени движения на очите и крайниците или дори  проблеми с речта. В някои случаи липсата на координация се възприема и като трепет.


Какво причинява атаксия?


Много части на тялото се занимават с изглаждането и координирането на нашите движения. Те включват очите, структурите във вътрешното ухо, които ни помагат да балансираме, сетивните нерви, които казват на мозъка къде са нашите стави и част от мозъка, наречена малък мозък.


Всички движения, които правим, включително ходене или говорене, включват сложно взаимодействие на сигнали от мозъка и обратна връзка от нервите в засегнатия крайник или орган. Малкият мозък координира тези съобщения. Ако увреждането на нервните влакна в мозъка ги забавя или прекъсва съгласуването на тези сигнали, това води до атаксия.


Този симптом обикновено се лекува с комбинация от рехабилитационни и компенсаторни стратегии. Изследванията сочат, че всеки 4 от 5 пациента с МС има този симптом в определен момент от живота си, но той не е толкова обострен и сериозен.


Рехабилитация
Програма за упражнения за укрепване на основните мускули може да помогне. Това е така, защото много хора с атаксия имат лошо равновесие и ще прекарат голяма част от деня си седейки. Това може да доведе до слабост на мускулите, особено на основните мускули, което може да направи проблема още по-осезаем. Физиотерапевтът може да участва, за да идентифицира упражненията, които да  помогнат да изградите  стабилност и сила на мускулите.


Компенсаторни стратегии
Това включва опитване да се намерят начини за улесняване на управлението на конкретни задачи и ситуации. Например, ако атаксията засяга ръцете ви, използването на претеглени маншети понякога може да намали ефекта. Плътно прилепващото облекло от ликра може също така е помощно за някои хора в управлебието на тоюи симптом. Ако седалището е засегнато, помощите за ходене могат да  помогнат. Физиотерапевт с опит може да Ви посъветва за тези подходи.


Целесъобразно е да сте сигурни, че продължавате да извършвате дейности, които предизвикват усещането за баланс и координация, дори ако това ви е трудно. Добър подход е да правите йога или упражнения за равновесие и координация, те могат да ви помогнат да стимулирате и упражнявате мозъка и тялото си. По този начин можете да запазите и подобрите способностите си.

Източник: MStrust.org.uk

%d блогъра харесват това: