Атаксия

Какво е атаксия – причини и лечение при МС


Атаксия е медицинският термин за липса на координация. Лечението може да включва упражнения за изграждане на  стабилност и сила в мускулите,  както и други начини за намаляване на ефекта от симптома.


Всъщност атаксия е медицинският термин, описващ липсата на доброволна координация на мускулните движения. В МС това може да се разглежда като тромавост, нестабилна походка, нарушени движения на очите и крайниците или дори  проблеми с речта. В някои случаи липсата на координация се възприема и като трепет.


Какво причинява атаксия?


Много части на тялото се занимават с изглаждането и координирането на нашите движения. Те включват очите, структурите във вътрешното ухо, които ни помагат да балансираме, сетивните нерви, които казват на мозъка къде са нашите стави и част от мозъка, наречена малък мозък.


Всички движения, които правим, включително ходене или говорене, включват сложно взаимодействие на сигнали от мозъка и обратна връзка от нервите в засегнатия крайник или орган. Малкият мозък координира тези съобщения. Ако увреждането на нервните влакна в мозъка ги забавя или прекъсва съгласуването на тези сигнали, това води до атаксия.


Този симптом обикновено се лекува с комбинация от рехабилитационни и компенсаторни стратегии. Изследванията сочат, че всеки 4 от 5 пациента с МС има този симптом в определен момент от живота си, но той не е толкова обострен и сериозен.


Рехабилитация
Програма за упражнения за укрепване на основните мускули може да помогне. Това е така, защото много хора с атаксия имат лошо равновесие и ще прекарат голяма част от деня си седейки. Това може да доведе до слабост на мускулите, особено на основните мускули, което може да направи проблема още по-осезаем. Физиотерапевтът може да участва, за да идентифицира упражненията, които да  помогнат да изградите  стабилност и сила на мускулите.


Компенсаторни стратегии
Това включва опитване да се намерят начини за улесняване на управлението на конкретни задачи и ситуации. Например, ако атаксията засяга ръцете ви, използването на претеглени маншети понякога може да намали ефекта. Плътно прилепващото облекло от ликра може също така да помогне на някои хора да управляват атаксията си. Ако седалището е засегнато, помощите за ходене могат да  помогнат. Физиотерапевт с опит може да Ви посъветва за тези подходи.


Целесъобразно е да сте сигурни, че продължавате да извършвате дейности, които предизвикват усещането за баланс и координация, дори ако това ви е трудно. Добър подход е да правите йога или упражнения за равновесие и координация, те могат да ви помогнат да стимулирате и упражнявате мозъка и тялото си. По този начин можете да запазите и подобрите способностите си.

Източник: MStrust.org.uk

Реклами