Парестезия (мравучкане)

Парестезията е неврологичен симптом, при който се усеща изтръпване или още мравучкане, което много често е съпроводено с усещане за парене, гъдел или бодеж, т.нар. „иглички“. Най-често засяга крайниците на тялото, но има случаи, при които са засегнати и други части на тялото, като устата или гърдите. За множествена склероза това е един от най-честите симптоми. При пациентите с МС тези усещания са причинени от увреждане на нерв и могат да бъдат постоянни или периодични, често могат да отшумят от само себе си. Ако усетите този симптом, трябва да съобщите на Вашия невролог, за да потърсите най-ефикасния за случая начин за преодоляване на този симптом.

От  msfocusmagazine.org дават пояснения за парестезията, с които можем по-лесно да се справим с нея.

  1. Няма връзка между изтръпването и прогресията на МС. С други думи, ако изтръпването Ви се влошава, това не винаги означава, че и Вашето заболяване прогресира.
  2. Парестезията при МС може да се прояви като единичен симптом и като част от симптомите при пристъп. След получаване на този симптом е добре да се изчакат не повече от 24 часа преди да се потърси лекарска помощ.
  3. Дефицитът на Б12 често причинява сетивни проблеми и конкретно парастезия. Без лекарска консултация не започвайте да взимате Б12.
  4. Температурните амплитуди и честите промени в климата, както и стресът могат да причинят парестезия и други сетивни проблеми.
  5. Добре е като съпътстващо лечение да опитате йога, акупунктура, масажи, както и промени в диетата. Прибавяне към обичайното Ви меню на  повече зеленолистни зеленчуци, богати на Б-витамини храни и течности. Избягват се транс-мазнини, преработени храни и млечни продукти с висока масленост.
  6. (в процес на изграждане)
Advertisements
%d bloggers like this: