Спастичност

Един от най-често срещаните симптоми с различна степен на проява при пациентите с МС е спастичността. От електронното издание http://www.webmd.com посочват, че това състояние на спастичност при множествена склероза се проявява при пациентите, когато имат по-твърди мускули от нормалното, съпроводени със спазми. Това се случва най-често в мускулите на краката и ръцете.


Всеки пациент усеща спастичността по различен начин. Тя може да бъде почувствана като еластичност или като скованост, която не изчезва, или като движения, които не можете да контролирате, които идват и излизат, особено изразени през нощта. Често пъти се усеща стягане на мускулите, което може да бъде много болезнено. Спастичността също може накара пациента да чувства стегнатост в и около ставите и задната част на гърба.

Причини за спастичност

Електронното издание също излага известните до момента причини за спастичността. Всъщност тя възниква от дисбаланс в електрическите сигнали, които идват от мозъка и гръбначния мозък, често пъти, когато множествена склероза уврежда нервите. Тази неравност предизвиква това свиване и напрежение на мускулите ви.

Има фактори, които водят до влошаване на състоянието. Сред тези, които могат да го повлият са: твърде горещо или студено, инфекция, пренатоварване, ако носите тесни и неподходящи дрехи или комплекс от изброените.

Лечение за спастичност при МС

Описанието на този симптом звучи наистина стряскащо, но са измислени начини за контролирането му, така че той да не повлиява толкова негативно начина на живот на пациентите.

След като посетите невролога си и му съобщите за този симптом, той трябва да прецени какъв да бъде подходът му на лечение според нивото на сериозност на спастичността. Известните методи са: физиотерапия, кинезитерапия, масажи с магнезиово олио, които може да извършвате и сами в домашни условия, медикаменти, хирургия или комбинация от всички изброени методи. За да имате собствена преценка за сериозността на спастичността и да изберете как да подходите в лечението й е добре да си отговорите на следните въпроси, но преди започване на медикаментозно лечение или хирургия е най-добре да се опита професионален физиотерапевт:

Изпитвате ли болка?

Спастичността затруднява ли ви да извършвате ежедневните си задачи?

Кои лечения сте опитвали и колко добре са работили?

Какви са страничните ефекти?

Дали ползите ще надвишават рисковете?

Професионална помощ при спастичност

Основната задача на физиотерапевта при започване на лечението ще бъде основна програма за разтягане и физическа терапия . Целта е да удължите мускулите си, с което облекчите състоянието.

Професионалният терапевт може да препоръча различни инструменти, като шини, отливки или скоби, за да поддържа вашия диапазон на движение и гъвкавост.

При множествена склероза се препоръчва физикална и рехабилитационна медицина със слабоминерализирана минерална вода не само за този симптом, а като цяло, понеже е доказано негативно влияние от минералната вода с висока минерализация.

Операциите могат да помогнат, но те обикновено са само за крайни случаи на спастичност и рядко се извършват при пациенти с МС.

Източник: http://www.webmd.com

%d блогъра харесват това: