Насоки в храненето при МС

Тук ще намирате информация, която касае храненето при МС и различните хранителни режими, които набират популярност.  Те ще бъдат първо обсъждани в групата.

Всъщност МС е заболяване, което рязко се повлиява от диети и липса на пълноценно хранене. Преяждането и екстремните диети са двете крайности с негативен ефект върху МС.

Доказателствата, които са събрали учените до този момент са в полза на хранителен режим с редуцирани до 90%  наситени и трансмазнини, за сметка на ненаситените. Млечни продукти с висока масленост също не се препоръчват, но честата, но не прекалена, консумация на кисело мляко с ниска масленост е почти задължителна. Избягват се силно обработени химически храни и колбаси. Употреба на редуцирано количество захар и сол, като е  препоръчително захарта да бъде тръстикова, а солта да не бъде химически обработена, а хималайска. За източник на йод е препоръчително да се добавят повече сурови орехи в менюто, които са източник и на полезните омега-3 мазнини. Препоръчителна дневна доза йод е 150 микрограма. Появата на силно желание за сладки храни се свързва с магнезиев дефицит, който често се среща при МС.

Често включване на протиповъзпалителни храни към менюто, както и течности (вода, смути, фреш, чай), трябва да бъдат в достатъчно количество, за да подействат пречистващо, антиоксидантно и противовъзпалително. Това е индивидуално при всеки, но средно е в рамките на 2л дневно. Трябва да се обърне специално внимание на антиоксидантния ефект, защото при МС, той не трябва да бъде толкова силен.

Препоръчителните плодове и зеленчуци са сезонните такива, като е добре да се измиват старателно и да се обелват преди консумация. Такива са тиква, тиквички, краставици, домати, горски плодове, авокадо, манго, банани, ябълки, круши, диня, броколи, моркови, пащърнак. Спанакът за ядене трябва да бъде термично обработен, а в смути добре измит и в малко количество в комбинация с ябълка и банан, за пример. Препоръчително е да имате информация за свойствата на конкретните плодове и зеленчуци, съществуват такива, с които не трябва да се прекалява. С най-много ползи от приема им и се допускат в големи дози са тиква, пащърнак, морков, ябълка, горски плодове.

Алкохолните напитки оказват вреден ефект върху миелина, препоръчва се бира и червено вино в умерени количества и нечест прием.

Кофеинови напитки, като кола и кафе не се препоръчват като събуждащи и освежаващи средства. Те се допускат в модерирано количество, а особено по време на пристъп. Т.е. сутрешното кафе може да остане навик, но съчетно с вода или фреш. Кола се допуска веднъж-два пъти седмично в неголеми количества, но не се препоръчва като редовна част от менюто.

Преди да решите да спазвате определен хранителен режим е задължително да се консултирате с диетолог, запознат с МС и конкретно Вашето състояние.

Трябва да имате предвид. че хранителните нужди са различни при всеки човек и за различните периоди от живота. Различните лечения също нечесто изискват определени специфики в менюто, например ако натоварва в различна степен бъбреците или сърцето, създават хормонални проблеми или на стомашно-чревния тракт.

%d блогъра харесват това: