Арсен в храни

MS My Strategy animated logo

Какво представлява и как попада в храната?

Арсенът е сред най-масово разпространените замърсители, като неговата поява може да бъде, както естествена, така и плод на човешка дейност. Познат е като 33-ят химичен елемент от периодичната таблица, който се намира естествено във водата, въздуха и почвата, земнаната кора и животните, както и се абсорбира от някои хранителни култури, които растат. Той съществува в две форми – органична и неорганична. Неорганичните форми на арсен са по-токсични от органичните такива. В миналото неорганичният арсен в големи количества се е използвал като отрова, познат е и като лечение, а редица стоматолози все още го използват в лечението на зъби. В съвремието съществуват заместители на арсеновата паста за зъболечение.

Храните, в частност преработените продукти на основата на зърно – пшеничен хляб, ориз, мляко и млечни продукти, както и питейна вода, са главните източници на експозиция за населението в Европа. Други групи храни, които са важен фактор за ежедневната експозиция на неорганичен арсен в общото европейско население, са храни за специални диетични употреби, бутилирана вода, оризови зърна и продукти на оризова основа, риба, плодове и зеленчуци, вследствие на замърсена почва. Водораслите спадат към най-често замърсяваните храни. Арсенът няма собствен цвят или мирис, с които човек може да го различи в храната.

Широко разпространен мит е, че оризът е най-големият източник на арсен.

Установени нежелани реакции от арсен?

Най-често срещаните нежелани реакции, които са свързани с продължително приемане на неорганичен арсен са: кожни лезии, рак, токсичност, невротоксичност, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Съществуващите доказателства от изследвания докладват отрицателно въздействие върху развитието на плода и бебето и по-ниска телесна маса.

Регулират ли се неговите допустими нива?

Както вече съм споменавала, различните съюзи, федерации и държави имат различни институции и мерки за контрол на храните. Заключението на Световната здравна организация (СЗО) и Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО) е, че оризът, отглеждан в САЩ, има най-ниския неорганичен арсен от всички държави, участвали в изследването. В ЕС арсенът има определени нива, които определят неговата безвредност в храните, като особен акцент се поставя на арсенът в храните за деца.

Пестицидите, които съдържат арсен са забранени.

По-долу може да видите допустимите максимални нива на арсен в ориз. Този регламент се спазва пряко във всички държави-членки на ЕС:

Ориз, който не е бланширан (полиран или бял ориз – 0.20
Бланширан ориз и олющен ориз – 0.25
Оризови вафли, оризови вафли, оризови бисквити и оризови сладкиши – 0.30
Ориз, предназначен за производство на храна за кърмачета и малки деца  – 0.10
Регламент (ЕС) 2015/1006 на Комисията по отношение на максималните нива на неорганичен арсен в храни

На държавите-членки и на стопанските субекти в хранителната промишленост следва да се даде време да се адаптират към новите максимално допустими количества, които са установени с настоящия регламент от 2015-та.

Арсен и МС?

Сред комплекса от фактори, които повлияват МС присъства факторът
токсичност към химикали, органични разтворители и тежки метали, каквито са живак, арсен и олово. В своята научна статия „Полезните и отслабващи ефекти на Екологични и микробни токсини,наркотици,
органични разтворители и тежки метали в началото
и прогресията на множествена склероза“ за научния журнал MDPI.com Махмут Хачим, Ноха М. Елеман и Азам А. Магазачи посочват, че експозицията на арсен е свързана и с болестта на МС, особено при жените. Следователно, арсенът може да участва в предизвикванто на възпаление, дегенерация и
апоптоза (масово отмиране) на невронни клетки.

Как можем да се предпазим от експозиция?

Следвайки регулаторните допустими количества на местоположението си би трябвало да внимаваме за произхода на храната и за датите на произвеждане и годност. Въпреки това е задължително щателно измиване, както и подлагането на необходимата топлинна обработка за унищожаване на микроби и други вредни вещества.

Препоръчително е да се използва система за пречистване на вода в домашни условия и на работното място, където прекарваме повече от времето си. А консумацията на нискомаслено кисело мляко доказано противодейства до известна степен на вредните ефекти на живак, арсен и олово в храните.

(в процес на работа)

Източници:

https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety

https://eur-lex.europa.eu

https://foodrevolution.com

https://www.mdpi.com

%d блогъра харесват това: