B12 и световъртеж

Може ли дефицитът на Б12 да причини световъртеж?
Витамин B-12 е жизненоважен фактор за способността на организма ви да синтезира ДНК, производството на червени кръвни клетки и поддържането на здрава нервна система. Ако ядете месо, яйца, млечни продукти, риба или птиче месо редовно, вероятно ви снабдяват с достатъчно витамин B-12. Изключение от това ще бъде, ако имате някакви особености на основното заболяване, които потискат способността да се извличат хранителни вещества от храната, която ядем.
Абсорбцията на B12
Солната киселина, която се произвежда от стомаха, помага да се разградят храните, така че да може да се асимилират хранителните вещества, които те съдържат. Медицински условия, които пречат на производството на солна киселина може да превърнат храносмилателната система в недобре функционираща. Солна киселина е необходима за отделяне на B-12 от протеин и позволява да бъде разграден. В допълнение, специфичен ензим, наречен вътрешен фактор е от решаващо значение в усвояването на храната с В-12 през стените на червата, съгласно ролята на хранителни добавки.
Дефицит на B12
Строгите вегани са изложени на риск от  дефицит на B-12 , тъй като това хранително вещество се среща само в достатъчни количества в животински произход от хранителни продукти. Стомашната малабсорбция често е фактор за дефицит на Б-12. Злокачествената анемия е състояние, свързано с дефицит на В-12 ; хора с това заболяване не могат да осигурят достатъчни количества от вътрешния фактор. Целиакия, болест на Крон и хроничен алкохолизъм, както  и други условия често са свързани с такъв дефицит.
Световъртежът е неприятно усещане, при което усещате, че вие, или пространството около вас, се върти. Той също е посочен като виене на свят. Дефицитът на B-12 може да доведе до анемия – недостиг на червени кръвни клетки, които често са свързани с чувство на прималяване или световъртеж. Ако се случват често пристъпи на световъртеж, Вашият лекар може да работи чрез диагностични тестове, за да се определи дали дефицит на Б-12 е причина.

Лечение на  недостатъчността на B12
Ако сте били диагностицирани с дефицит на Б-12, лечението ще зависи от причината. Условие като злокачествена анемия ще изисква през целия живот да взмимате Б-12 във вди на добавки. B-12 във вид на добавки не е прикрепен към протеин, като по този начин те не изискват вътрешен фактор – които тези със злокачествена анемия липсва, за да се метаболизира. Мерк Хенд заявява, че B-12 във вид на инжекции обикновено се прилагат ежедневно или ежеседмично, докато нивата на B-12 не станат нормални. Един безкрайно продължителен курс на месечни инжекции следва, ако не е основното заболяване, което е причинило дефицит и той не е коригиран.

Преди да се предприеме коригиране на дефицит на Б-12 задължително трябва да се направят изследвания за нивата му и лекар да определи по какъв начин ще се набавят.

Освен инжекции и таблетки са популярни и капките за нос от витамина.
Източник: http://www.livestrong.com/article/365794-can-vitamin-b-12-deficiency-cause-vertigo/

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: