Видове мазнини. По какво трябва да ги избираме?

Хранителните режими и диети като начин за лечение на МС  са широкопопулярни и все по-разпространени. С тях идват и много митове, които могат да бъдат опасни за здравословното състояние. Всъщност до пълно отричане от дадена храна може да ви посъветва единствено лекар или диетолог при това на база направени изследвания или тестове за непоносимост от храни и други здравословни проблеми.

Сред всички съществуващи до момента хранителни режими, смисъл има този, в който се редуцират наситените мазнини в полза на поли- и мононенаситените такива, замяната на високомаслените храни с нискомаслени и приемът на преработени и изкуствени храни се намалява с цел да се възстановяваме по-бързо след пристъп. Отсъствието на месо, както посочих в по-предна статия води до анемия и отслабване на организма. Единственото, което е препоръчително да правим е да се стараем да приемаме немазно месо с ясен произход. Отсъствието на глутен води до сърдечни проблеми. Премахването на храни от хранителната пирамида, може да бъде наистина опасно за здравето и да доведе до сериозни изменения и труднопоправими последици.

В следващите редове ще ви запозная с видовете мазнини и тяхното влияние при МС.

Най-просто казано, някои от мазнините ни държат здрави, а някои от тях ни разболяват. Едно неправилно съотношение на мазнини насърчава възпалителни процеси. Необходимият баланс между омега-3 и омега-6, за да се избегне възпаление е 1:2.

Наситените мазнини, които се намират предимно в животинските продукти,  имат високи точки на топене и обикновено са твърди. Към тях спадат също и кокосовите и палмови масла.

Мононенаситени мазнини имат по-ниски точки на топене и по тази причина са течни. Често са наричани омега-9 мазнини и имат полезно за организма действие. Източници: маслини, зехтин, авокадо и други

Полиненаситените мазнини имат най-ниските точки на топене и са течни по вид. Всъщност повечето от тях са тези, които наричаме  есенциални мастни киселини. Смята се, че тяхната функция и значение за организма е  жизненоважна.
Те притежават потенциални противовъзпалителни ефекти при множествена склероза и други автоимунни възпалителни заболявания. Много проучвания откриват връзка между консумацията на ниски нива на ненаситени мазнини и повишената честота на МС.

Добавките с омега-3 и омега-6 значително намаляват активирането на имунните клетки чрез редица сложни пътища. Неконтролираните и контролирани клинични проучвания на добавките  при пациенти с МС, обаче, осигуряват смесени резултати.
Омега-3 мастните киселини могат да бъдат открити в риба, рибено масло, ленено масло, чиа, орехи и други.

Към Омега-6 мастните киселини  спадат маслата за готвене или по-конкретно: слънчогледово олио, шафраново масло, царевично масло и т.н.  Те нямат ползотворно влияние върху организма ни и е добре да не ги използваме често.
Транс-мастни киселини и други изменени мазнини
Рафинираните масла с екстракти от ядки също са сред мазнините, които е по-добре да приемаме изключително рядко.

Транс-мазнините и частично и напълно хидрогенирани растителни масла спадат към изкуствено получените чрез химичен процес мазнини и нямат положително влияние върху здравословното състояние, основно повишават нивата на лошия холестерол. Подобно на наситените мазнини тези мазнини  правят клетъчните мембрани твърди и нефункциониращи, Такива са мазнините в маргарина, поничките, пържени картофки, пайове или бисквити (джънк фуудс).

Като обобщение, може да се каже, че на база всички проучвания е най-добре при МС да се редуцират на 90% наситените мазнини, а ненаситените да се приемат в ниски количества. Полезни мазнини остават полиненаситените и мононенаситените мазнини (омега-3, -6 и -9), чиято консумация можем да увеличим значително в правилното съотношение между тях.

Все пак преди да се предприема, каквото и да било, свързано със здравето, консултацията с лекар е задължителна.

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: