Витамин Д и множествена склероза

Д-р Коимбра е бразилски невролог, преподавател и изследовател, който е станал световноизвестен с постиженията си в лечението на случаи на множествена склероза и други автоимунни заболявания. Протоколът Комбра, всъщност представлява лечение с високи дози на витамин D3, взимане на други добавки и специален хранителен режим.
Д-р Коимбра никога и никъде не е заявявал, че е излекувал множествена склероза, понеже съществува известен процент от пациентите му с неизменение на състоянието. Все пак, при голям процент от пациентите му развитието на заболяването спира и в много случаи постигат пълна ремисия. По негови думи не може да се говори за излекуване, защото ако тези пациенти спрат приема на витамин D, шансът  да се върне заболяването е много голям.  Но той гарантира, че за периода, през който се приема от витамина,  пациентите могат да водят нормален живот.
Трябва да се обърне специално внимание, че не се самоприлага този метод без консултиране с лекар, който е напълно наясно с протокола. Той е персонализиран за всеки пациент въз основа на резултатите от кръвните тестове и как тялото му реагира на приема. Ние, в ролята си на читатели, можем само да споделяме някои основни насоки и принципи, които той използва.  Като наприемр това, че Д-р Коимбра обяснява, че Витамин Д потиска производството на ПТХ (паратхормон), затова, ако се измери PTH преди пациентът да започне да приема витамин Д и след това се измери отново след два месеца, може да се използва ПТХ, като параметър на биологичния отговор на витамина.  Това е така, защото ПТХ нивото е ниско и по-голям коефициент на полезно действие се извършва от  самия витамин.

Важно за това ограничение е, че трябва да се избягват всички храни, съдържащи или  обогатени с калций (например растително мляко обогатено с калций) или продукти, които имат мляко в съставките си.

Нещо също много важно от самото начало е да се приемат по  около 2,5 литра течност на ден за предотвратяване на прекомерната калциева концентрация в урината. Сред предпочитаните течности са вода, прясно изцедени сокове, бульони и билкови чайове.

Подобренията би трябвало  да се видят след седем месеца. В  месеци пациентите  ще трябва да правят ежемесечно всички тестове, които трябва да останат в необходимите рамки.

Д-р Коимбра отбелязва, че разликата между витамин D и конвенционалните лекарства, използвани при лечението на автоимунни заболявания е, че витамин Д е имунорегулатор, не имуносупресант. Повечето  лекарства за множествена склероза потискат имунната система, оставяйки тялото податливо на инфекции, докато витамин D е единственото вещество, способно селективно да инхибира реакцията, наречена „Th17“, която е причинена от автоимунни заболявания.

В протокола се използват също така и други добавки, които имат функцията да се подобри усвояването  на витамин Д. Такива са например витамин В2, цинк , омега 3, магнезий.
(витамин Д в големи количества може да бъде опасен за бъбреците ви и да образува калциране, не приемайте без лекарска консултация и изследвания)

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

3 мнения за “Витамин Д и множествена склероза

  1. Вече се убедих лично от ползата на вит Д за МС. Приемам Сеntrum women и се чувствам по-добре. Правя почивки, за да избегна изследванията за натрупване на мастноразтворимите витамини.

    Liked by 1 person

    1. Най-удачно е да се приемат капки, Вигантол или на Джеймисън, за да не си натоварваме стомаха допълнително. Но щом сте намерили удачен за себе си този вариант, чудесно. Успех! 🙂

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: