МС и лятна почивка

Темата за горещините и негативното им влияние върху пациентите с МС е неминуемо свързана с избора на лятна почивка. Какво трябва да имаме предвид?

На първо място е добре да съобразим мястото и вида на почивка в съоветствие с нуждите на организма и състоянието си. С други думи, след пристъп е добре да изберем център за рехабилитация, в отпуската, когато се чувстваме добре, но имаме нужда от релакс, избираме спокоен комплекс в планински район или морски. А когато изпитваме необходимост от нови емоции, избираме да отидем на екскурзия или курорт с много атракции. Най-важното правило  е да разбираме тялото и потребностите си.

На второ място е добре да знаем как ни се отразява смяната на климата. Т.е. ако живеем в морски град, дали би ни понесло да направим почивка в планината с планински климат.

Важно е също да знаем дали ще разполагаме с помещение, което се вентилира по някакъв начин. Трябва да се обърне внимание обаче, че не е добре за нас да стоим на градуси, прекалено различни от градусите навън. Т.е. ако навън е 33 градуса, температурната разлика на стаята трябва да е с около 5-6 градуса.

Не трябва да се стои под климатик или вентилатор, както в близост до такиви. Обезателно трябва да се обръща внимание на това дали климатикът е почистен и не е много стар.

Въпреки че често през лятната почивка човек иска да се дистанцира от заобикалящия свят е важно да се помисли и дали в близост разполагате с медицински център. Нашето състояние не е спешно, така че ако евентуално получите пристъп, може да изчакате 24 часа, за да потърсите медицинска грижа. Не е задължително тя да бъде в непосредствена близост.

Лесната податливост към вируси на стомашно-чревния тракт трябва да ни накара да обърнем внимание на храната, която се предлага в мястото за почивка. По време на летния сезон това поставя допълнително ударение върху тази тема.

Както вече споменах, горещините обострят някои от симптомите ни, но това не означава, че трябва да се лишаваме от слънчева светлина. Можем да се възползваме от слънчевите лъчи в сутрешните часове до около 10ч, когато слънцето не е толкова силно. Както и след 18ч. Това правило е добре да се спазва не само при МС, а при почти всички хора.

Поради индивидуалния вид на заболяването, не може категорично и еднозначно да се посочи най-добрият вид почивка. При почти всички пациенти почивката в морски, шумен курорт в средата на лятото, обаче спада към най-неподходящите почивки. Дали се пътува дълго и избора на транспорт е друг аспект за осмисляне. Трябва да съобразим това с индивидуалните си нужди.

Помнете, че винаги има начини да превърнем почивката си в незабравима без да усетим, че сме различни по някакъв начин. Хубаво лято!

 

 

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: