Какво трябва да знаем за здравето на бъбреците си

Бъбреците са сред най-важните органи в човешкото тяло, защото техните функции са филтриране на кръвта, елиминиране на токсините, неутрализиране накиселини, произвеждане на хормони, абсорбиране на минерали и други. В случай, че бъбреците не функционират правилно, здравословното ни състояние се влошава, защото жизнено важни функции зависят от  тяхното състояние.

При задържанe на урина може да се образуват минерални отлагания, което води до камъни в бъбреците. И камъните и инфекцията в бъбреците са сериозни здравословни проблеми, които изискват медицинско лечение. Ако ги получите, потърсете лекарска помощ. Трябва да сте наясно, че всяка болка в долната част на гърба може да е резултат от бъбречни проблеми.

От multiplesclerosistoday.com посочват, че честото уриниране, формиране на камъни в бъбреците и дори бъбречна недостатъчност, могат да бъдат свързани с повишени нива на витамин Д. Точно поради тази причина, приемът му се прави на база изследвания за необходимите нива и определена доза от лекар. В правилните дози този витамин оказва благоприятно действие върху бъбреците и целия ни организъм.

Какви навици е добре да имаме, за да функционират правилно бъбреците?

Не прекаляваме със солта

Известно е, че солта повишава кръвното налягане и претоварва бъбреците. Препоръчителна доза на ден е не повече от 5гр.

Разумно количество животински протеини

Животинските протеини са важен компонент от храненето ни, но в никакъв случай, особено, когато сме на лечение, не трябва да прекаляваме с тях. Храни, съдържащи белтъчини са месо, яйца, млечни продукти, бобови растения. За да не натоварваме бъбреците си, когато консумираме тези храни е добре да приемаме и растителни храни, които спомагат за пречистването им. Такива са, храните богати на каротен като чушка, моркови, тиква, аспержи, магданоз.

Храни, които са със съдържание на есенциални мастни киселини и витамин Д също са сред препоръчаните за здравословното функциониране на бъбреците. Такива са мазните риби, за чието качество и произход е добре да внимаваме.

По време на пристъп и непосредствено след това, когато приемаме кортикостероиди е най-добре да консумираме месо веднъж-два пъти седмично, както и млечни продукти и яйца. За сметка на това трябва да наблягаме на зеленчуковите храни. Бобовите растения,  риба и спанак са удачни в тези случаи. Триците са с голямо съдържание на б-витамини и подобряват кръвоснабдяването на бъбреците.

Ограничете приема на захар

Захарта и захарните изделия са сред храните, които вредят на правилното функциониране на бъбреците и е препоръчително да редуцираме приема им, но разбира се, не и напълно да се лишаваме от тях.

Кофеинова зависимост и вредни храни

Това е сред най-сериозните фактори, които застрашават здравето на бъбреците, понеже кофеинът повишава кръвното  налягане и ги претоварва. В зависимост от състоянието на бъбреците ни е добре да определяме по колко кофеин да приемаме и дали изобщо да приемаме. Газираните напитки, лютиви и мариновани ястия, преработени храни с подобрители също спадат към вредителите на здравите бъбреци.

Алкохол и лекарства

Вредата от алкохола в прекомерни количества за бъбреците е значителна, понеже той е токсично вещество, което, прието в големи количества и често, се преработва трудно от тях. По сходен начин лекарствата увреждат и претоварват бъбреците ни.

Липса на сън

Сред всички позитиви на добрия сън, изброявани до момента, доброто функциониране на бъбреците също зависи от това. Редица органи, а в това число и бъбреците се лекуват и възстановяват именно по време на сън.

Стрес и претоварване

Трябва да се научим да се справяме с тях чрез различни техники и начини. Дали чрез йога или някакво хоби като рисуване, плетене или фотография, дали чрез музикотерапия и градинарство. При всеки решението е различно и индивидуално, но при всички е еднаква необходимостта за справяне с нивата на деструктивното влияние на стреса.

Минералната вода помага за очистване на бъбреците, затова лекарите препоръчват да се изпива около 2л подходяща за здравословните нужди минерална вода и да се правят почивки в почивни центрове с минерална вода и извори.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: