Какво трябва да знаем за здравето на бъбреците си

Бъбреците са сред най-важните органи в човешкото тяло, защото техните функции са филтриране на кръвта, елиминиране на токсините, неутрализиране накиселини, произвеждане на хормони, абсорбиране на минерали и други важни функции. В случай, че бъбреците не функционират правилно, здравословното  състояние се влошава, защото жизнено важни функции зависят от  тяхното състояние.

При задържанe на урина може да се образуват минерални отлагания, което води до камъни в бъбреците. И камъните, и инфекцията в бъбреците са сериозни здравословни проблеми, които изискват медицинско лечение. В слуай, че получите такива проблеми, потърсете лекарска помощ. Трябва да сте наясно, че всяка болка в долната част на гърба може да е резултат от бъбречни проблеми.

От multiplesclerosistoday.com посочват, че честото уриниране, формиране на камъни в бъбреците и дори бъбречна недостатъчност, могат да бъдат свързани с повишени нива на витамин Д. Точно поради тази причина, приемът му се прави на база изследвания за необходимите нива и определена доза от лекар. В правилните дози този витамин оказва благоприятно действие върху бъбреците и целия ни организъм.

Подуто лице в ранните часове след събуждане, непреодолима умора, затруднена концентрация, обрив, болка в горната част на кръста и проблеми с уринирането издават възникване на бъбречни проблеми.

Какви навици е добре да имаме, за да функционират правилно бъбреците?

Не се прекалява със солта

Известно е, че солта повишава кръвното налягане и претоварва бъбреците. Препоръчителна доза на ден е не повече от 5гр.

Разумно количество животински протеини

Животинските протеини са важен компонент от храненето ни, но в никакъв случай, особено, когато сме на лечение, не трябва да прекаляваме с тях. Храни, съдържащи белтъчини са месо, яйца, млечни продукти, бобови растения. За да не натоварваме бъбреците си, когато консумираме тези храни е добре да приемаме и растителни храни, които спомагат за пречистването им. Такива са храните, богати на каротен като чушка, моркови, тиква, аспержи, магданоз.

Храни, които са със съдържание на есенциални мастни киселини и витамин Д също са сред препоръчаните за здравословното функциониране на бъбреците. Такива са мазните риби, за чието качество и произход е добре да внимаваме.

По време на пристъп и непосредствено след това, когато приемаме кортикостероиди е най-добре да консумираме месо веднъж-два пъти седмично, както и млечни продукти и яйца. За сметка на това трябва да наблягаме на зеленчуковите храни. Бобовите растения,  риба и спанак са удачни в тези случаи. Триците са с голямо съдържание на б-витамини и подобряват кръвоснабдяването на бъбреците.

Ограничете приема на захар

Захарта и захарните изделия са сред храните, които вредят на правилното функциониране на бъбреците и е препоръчително да редуцираме приема им, но разбира се, не и напълно да се лишаваме от тях.

Кофеинова зависимост и вредни храни

Това е сред най-сериозните фактори, които застрашават здравето на бъбреците, понеже кофеинът повишава кръвното  налягане и ги претоварва. В зависимост от състоянието на бъбреците ни е добре да определяме по колко кофеин да приемаме и дали изобщо да приемаме. Газираните напитки, лютиви и мариновани ястия, преработени храни с подобрители също спадат към вредителите на здравите бъбреци.

Алкохол и лекарства

Вредата от алкохола в прекомерни количества за бъбреците е значителна, понеже той е токсично вещество, което, прието в големи количества и често, се преработва трудно от тях. По сходен начин лекарствата увреждат и претоварват бъбреците ни.

Липса на сън

Сред всички позитиви на добрия сън, изброявани до момента, доброто функциониране на бъбреците също зависи от това. Редица органи, а в това число и бъбреците се лекуват и възстановяват именно по време на сън.

Стрес и претоварване

Трябва да се научим да се справяме с тях чрез различни техники и начини. Дали чрез йога или хоби като рисуване, плетене или фотография, дали чрез музикотерапия и градинарство (опасност, която може да възникне е ако времето е студено и престудите кръста си. Дори в топло време тази част от тялото трябва да бъде затопляна). При всеки решението е различно и индивидуално, но при всички е еднаква необходимостта за справяне с нивата на деструктивното влияние на стреса.

Минералната вода помага за очистване на бъбреците, затова лекарите препоръчват да се изпива около 2л подходяща за здравословните нужди минерална вода и да се правят почивки в почивни центрове с минерална вода и извори.

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: