Детоксикацията на мозъка и съня

МС е автоимунно, невродегенеративно заболяване на ЦНС, при което различни части от мозъка страдат от лезии (огнища), които са виновни за  редица симптоми.  Лезиите се формират под влиянието на фактори от околната среда и инфекциозни причинители, понеже се засяга мастната миелинова обвивка на аксоните на главния и гръбначен мозък, а това провокира демиелинизация. С хода на развитие на медицината през последните  години изследователите  променят възгледите и познанията си относно човешкия мозък.  Или по-конкретно  как той се прочиства и се защитава.

Тези открития са изключително важни за пациентите със заболявания като множествена склероза.

Посредством новите технологии изследователите успяват  да видят точно как мозъкът се прочиства по време на сън.  Новоопределената „глимфатна“ система, разчита на състоянието на съня за отстраняване на токсините, протеините и метаболитите от мозъчната тъкан. Преди да бъдат отчетени тези фактори не беше известно как функционира лимфната система в ЦНС. Изследователите са подоризирали за прочистване на мозъка от цереброспиналната течност, но са нямали доказателства за това . Сега става ясно, че в мозъка има специализирана лимфна система, която се нарича „глимфатна“ система и тя е отговорна за тази задача.

С това откритие на Университета в Рочестър се изяснява връзката между проблемите със съня и неврогенеративните заболявания, а и като цяло защо здравето на мозъка зависи до такава голяма степен от съня.

Според д-р Недергаар, добрият сън и адекватният дренаж на мозъка са ключови за здравето на мозъка. Изследователите предполагат, че проблемните  механизма за почистване на мозъка могат да допринесат за появата на невродегенеративни заболявания. Нищо не може да се направи, за да се помогне на мозъка да се лекува, например стволови клетки или медикаменти, докато тези механични системи не функционират адекватно.

Всъщност човешкият мозък притежава собствена дренажна система, чрез която се извършва това негово самопочистване. Той е като всяка друга тъкан, свързана с периферната имунна система чрез менингеални лимфни съдове „.

Освен това е известно, че сънят позволява на тялото да провокира и увеличи производството на миелин, който всъщност осигурява изолация за мозъчните невронни кабели. Проучванията на изследователите сочат, че техните открития могат да доведат до нови прозрения относно мозъка и множествената склероза.

За МС пациентите се препоръчват часове сън от порядъка на 7 до 9 часа на денонощие с цел отпочиване, възстановяване и ефективно функциониране на тази мозъчна система за отстраняване на отпадъците и токсините. Нарушенията на режима сън-бодърствуване могат значително да засилят прогресията на болестта. При такива проблеми трябва да потърсите вашия невролог, за да намерите решение. Съществуват различни начини като йога, специален хранителен режим, музикотерапия или почивка сред природата, които да повлияят благоприятно тези проблеми.

Източници: https://ccsviinms.blogspot.com/2015/06/a-stunning-discovery.html, http://www.msnetwork.org/facts/sleep.htm и други

 

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: