Кортикостероиди – какво трябва да знаем за тях

Какво представляват кортикостероидите и защо трябва да се стараем да избягваме достигане до пристъп и съответно често лечение с тях

Кортикостероидите са лекарствени продукти, които имат за цел да имитират кортизол – хормон, произвеждан от надбъбречните жлези с противовъзпалителни ефекти. Те се използват в лечението на пристъпи на пациенти с множествена склероза.
Съществуват няколко различни вида кортикостероиди, които се използват в лечението на пристъп при МС. Такива за интравенозно и / или перорално приложение, включително метилпреднизолон, дексаметазон, преднизон  и други.

Корткостероидите работят като потискат множество възпалителни пътища в организма. Понеже пристъпите на МС включват увреждане на нервите, причинено от възпаление в ЦНС, целта на кортикостероидната терапия е да се контролира възпалението и да се спре неговата вреда.

Дозите на кортикостероидната терапия зависят предимно от сериозността на пристъпа.  В повечето случаи се прилага интравенозно инжектиране на метилпреднизолон за период от 3 до 6 дни. Тази терапия бива  последвана от перорална такава като се намалява  дозата на кортикостероидите в продължение на 1-2 седмици. Трудно е да се определи колко бързо и ефективно ще действа такава терапия при отделния пациент, понеже това заболяване е строго индивидуализирано и не всеки започва терапия от началото на пристъпа. Има голяма променливост на тежестта на пристъпите и степента, до която пациентите реагират на терапията с кортикостероиди.

Кортикостероидите се използват при лечението на пристъпи на МС от 1940-та година като техният противовъзпалителен ефект е установен в много изследвания. Освен това, кортикостероидното лечение често се използва многократно в хода на заболяването на пациента, а ефекта от него може да варира. Установено е, че реакцията на кортикостероидите често намалява във времето.

Като силни лекарствени продукти кортикостероидите са свързани с редица странични ефекти. В това число влизат стомашно-чревни нарушения, включително пептични язви, възпаление в стомаха (гастрит), което може да причини болка или гадене и неприятен метален вкус в устата.
Почти винаги може да забележите промени в настроението и/или депресия, раздразнителност, необичайно щастие (еуфория) или тревожност.
Също те увеличават тенденцията тялото ви да задържа течности и/или повишаване на телесната маса. Други странични ефекти са
повишени нива на кръвната захар, повишено кръвно налягане
проблеми със съня, акне, промени в сърдечния ритъм, изтъняване на костната тъкан (което може да доведе до остеопороза), редуване на горещи и студени вълни, очни проблеми, включително катаракта или глаукома. Понеже кортикостероидите имат имуносупресивно действие, те ви излагат на висок риск от инфекция. На този страничен ефект може да противодействате като често измивате ръцете си, ограничите контактите си с хора, които са боледуващи от настинка и грип и се храните пълноценно. Националното дружество на множествена склероза съобщава за опасност при поставяне на ваксини по време на сериозен пристъп на МС – независимо дали сте на терапия с кортикостероиди.

Това не са всички възможни странични ефекти на кортикостероидите, а пациентите трябва да разговарят с техния лекар за повече информация, както и лекарства и начини, с които може да противодействате на страничните ефекти, ако забележат такива. Почти при всеки има болки в костите и изтъняване на костната тъкан, за което може да разговаряте с вашия лекар за прием на калций с витамин Д, което се поема от вас, но цената не е висока.

Има някои медикаменти, включително разредители на кръвта, антиепилептични лекарства, перорални контрацептиви и нестероидни противовъзпалителни средства, които могат да причинят негативни взаимодействия, ако се използват с кортикостероиди. Преди да се започне терапия с кортикостероиди пациентите трябва да говорят с лекаря си за всички лекарства, които взимат, витамини и добавки също.
Кортикостероидите трябва да се използват внимателно при бременни жени. Въпреки че не са провеждани адекватни проучвания на кортикостероиди при бременни жени, тези при животни показват увеличаване на дефектите при раждането. Кортикостероидите преминават в кърмата на жените, които кърмят и могат да имат вредно въздействие върху детето.
Преди да започнат лечение с кортикостероиди, пациентите трябва да говорят с лекаря си за всички здравословни проблеми, особено в случаи на сърдечни и бъбречни проблеми, диабет, инфекции, глаукома или катаракта.

Използвана литература: https://multiplesclerosis.net/treatment/corticosteroids/

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: