Апитерапия като съпътващо лечение при МС

ms my strategy - honey

Апитерапията представлява  употреба на пчели или пчелни продукти с терапевтични цели. До момента не съществуват проучвания, доказващи ефективността й за пациенти с МС, но въпреки това голяма част от тях използва такъв вид неконвенционална медицина.

Проучено е обаче използването на отрова на  пчели с хора с прогресираща форма на МС. Въпреки това не може да се установи ефективността на тази терапия, понеже проучването е засегнало твърде малка група от хора.

Пчелната отрова се прилага в лечението на множествена склероза, както и други автоимунни заболявания. Адолапин и мелитин са веществата в нея, които са със силно противовъзпалително действие и освобождаване на кортизол, което наподобява действието на кортикостероидите (но не могат да ги заменят при пристъп, ролята им може да бъде по-скоро превантивна). Прилага се  или чрез инжектиране, или чрез капки. Ефектът обаче не е доказан научно и е валиден  само в случаите, в които централномозъчните структури не са засегнати от лезии.

Важно е да се отбележи, че при някои пациенти могат да се проявят сериозни алергични реакции към  пчелните продукти, които могат да доведат до фатален край.

Прополисът представлява смолисто вещество, което е с антисептични, регенериращи и бактероцидни  свойства. Той оказва силно влияние върху очистването на кръвоносните съдове от  холестерол, действа като антиоксидант за увредените клетки и играе важна роля във възстановяването на засегнатите тъкани. Последните проучвания доказват неговата полза в лечението на множествена склероза и редица от нейните симптоми. Така например прополисът помага за справяне с депресивните състояния, характерни за МС.

Пчелното млечице е млечнобял продукт, който отлично се справя с редица симптоми на МС като умора и липса на апетит. Доказано увеличва резистентността на организма към вируси и бактерии.  Използва се за възстановяване след заболявания, понеже укрепва имунната система и е богато на витамини и минерали, особено на витамин А, D, C, E и B. Друго важно свойство на пчелното млечице е стимулирането на образуване на стволови клетки и подпомагане трансмисията на невроните. След редовен прием се отчита регулация на обмяната на веществата и усвояването на глюкозата, което има голямо значение за МС пациентите. С неговия прием трябва да се внимава, понеже значително усилва съпротивителните сили на организма.

Суровият мед, който не е бил филтриран, също играе важна роля в лечението на МС и борбата със симптомите му. Той притежава енергизиращо, антибактериално и регенериращо действие. Подобрява апетита, съня и помага за по-лесно справяне със стреса. Източник е на всички неободими за човешкия организъм витамини и минерали. Препоръчва се и като заместител на захарта и сладките изделия. Трябва да имате предвид, че медът понижава кръвното налягане, понеже има съдържание на антиоксидантни компоненти.

Специално подчертавам, че силното влияние на пчелните продукти върху имунната система, могат да бъдат опасни за пациенти, които не са на лечение, което модулира имунитета или има имуносупресивен ефект. Посъветвайте се с лекар преди да започнете да приемате системно пчелни продукти с лечебни цели. Дозата, продължителността на прием и марката на продуктите зависят от индивидуалното ви състояние и се определят от него.

 

 

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: