Музикотерапия, ароматерапия и арт-терапия при МС. Дефиниция, съвети и препоръки

Симптомите на множествена склероза често включват когнитивни и емоционални промени. Неувереност, стрес, депресивни състояния и безпокойство са сред най-срещаните проявления на тези проблеми. За да се научим да ги разграничаваме от чертите на характера си и собственото аз, трябва да познаваме тяхната причинност и да се справяме с тях. МС е комплексно заболяване с много психологически аспекти, които обаче могат да бъдат адресирани към физическите такива. С най-прости думи обяснено, това означава, че когато тялото страда, страда и душата и духът ни и обратно.

Как обаче да се съпротивляваме с тези проблеми и кои са най-ефективните тактики за МС пациента?

От multiplesclerosisnewstoday.com посочват предимствата на музикотерапията и нейното влияние върху мозъка ни. Отвъд очевидното успокояващо въздействие, музиката е в състояние да насърчи естествените движения на тялото, да подобри концентрацията, контрола на мускулите ни и кординацията ни.

Всъщност исторически погледнато, музикотерапията  води своето начало от Първата световна война, в която за физическото и емоционално изцеление на ранените започва да се използва изкуството и креативността. През 1996г музикотерапията придобива официален статут на наука, а в България от 2012 се обучават музикални терапевти.

За подобряване на когнитивните способности е добро решение свиренето на музикален инструмент. Слушането и изпълнението на музика могат да изиграят важна роля в решаването на емоционални проблеми като тревожност, стрес и депресивни състояния. Музиката притежава способността да активира и засилва емоциите и социалните връзки в мозъка ни. Различните стилове музика имат различно влияние.

Производството на допамин и успокояващият ефект, който притежава я превръщат в една от най-ценните и безвредни терапии. С голямо значение за МС пациентите е ефектът за постигане на себеизразяването чрез музикотерапия, понеже се смята, че потиснатите чувства могат да допринесат за поява на нови заболявания.

Поради соята многоаспектност и широко приложение, музикотерапията се прилага в различни видове и с различни методи, които постигат различен ефект и влияят по различен начин.

Така например, проблемите с вербалната комуникация, които могат да възникнат вследствие на МС също  могат да се възполват от музикалната терапия в своето решение. Неспособността за артикулиране на определени срички и думи, могат лесно да бъдат избегнати, когато бъдат превърнати в музика.  Посочено е, че пеенето има свойството  да помага и да поддържа  дишането, произношението и времето, които са необходими за речта.

Друга алтернативна терапия в лечението на МС е ароматерапията, която представлява  допълнителна терапия, при която се използват аромати под формата на  етерични масла. Те се наричат още есенциални масла, понеже съдържат същността на растението. Ароматерапия може да се прилага  във ваната без да се използват високи температури и гореща вода, които могат да влошат част от симптомите на заболяването. Друго приложение на маслата е чрез вдишване на пара, ароматни лампи или чрез компрес. От MStrust.org посочват ползите на ароматерапията при редица симптоми на МС, а особено мускулна спастичност, безсъние и проблеми от емоционалния спектър, ароматерапията може да бъде приложена чрез масаж. Дори в случаите, в които не може да помогне за решаване на тези проблеми, ароматерапията може да  действа релаксиращо и успокояващо.

Маслата, които най-често пациентите прилагат при болка са от: майоран, лавандула, лайка, градински чай, лимонена трева, мента, джинджифил и черен пипер. При безсъние помагат маслата от римска лайка и лавандула. С цел спомагане функцията на мозъка и нервите успешно се прилага ароматерапия с кокосово масло, а маслата от смирна и тамян имат противовъзпалителни свойства. Ароматерапията намира приложение за справяне с още редица симптоми като умора, стрес, хормонален дисбаланс и проблемно кръвообращение. За да се постигне засилване на терапевтичния им ефект е добре маслата да се комбинират.

Трябва да се обърне внимание на факта, че някои пациенти получават алергична реакция към някои масла, причиняваща обрив или дразнене на кожата, затова първо трябва да се  изпробва малко количество от маслото върху част от тялото си.

Пациентите с МС могат да се възползват също от редица  ползи върху състоянието си чрез арт-терапия.  Изкуството може да помогне за облекчаване на симптомите на гняв, стрес, страх и депресия, характерни за периода след разбиране на диагнозата.  От друга страна арт-терапията почти при всеки пациент с МС помага в преодоляване на умората, както и чувството за изолация, което често се среща. Участието в групи за арт-терапия спомага за придобиване на социални взаимоотношения и  взаимодействие с останалите. В този вид терапия се използват разнообразни материали и средства, като основното правило е, че няма правила и се търси самоосвобождаване и намиране на изразно средство. Всеки сам избира с какви материали да работи, дали да използва маслени бои, акварели, цветни моливи, пастели, дървени въглища или акрилни бои.  Изследванията в областта показват, че дейности като изкуството или музикалната терапия имат окончателно въздействие върху благополучието на човека. Освен това със същата цел се препоръчват дейности като  градинарство, танци и упражнения които могат да бъдат съпътваща, допълнителна терапия.

Като обобщение е необходимо да се посочи, че проблемите от емоционалния и психичен спектър при МС имат своята причинност най-често в неврологичен симптом, затова в повечето случаи не са подходящи лекарствени терапии за тези проблеми, а допълнителни, алтернативни такива, като по-горе изброените. Все пак, не се колебайте да се консултирате с Вашия невролог какъв вид терапия е най-подходящ за Вас.

 

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: