Смяна на сезоните и климатични изменения

Как да преодолеем негативните последици за организма си от смяната на сезоните и климатичните изменения, които възникват?

Въпреки оспорването на теорията за климатичните промени, всички сме свидетели на бързите изменения в климата и променливото време и страдаме по един или друг начин от това. Отделен остава въпросът коя теория е доказана и издържана и коя е с политически и комерсиални цели.

За всяка една нозологигична единица последиците и симптомите от тези явления са различни, но мерките, които можем да предприемем за по-лесно справяне са почти еднакви.

Предлагам ви някои лесни трикове, с които МС не би се повлияла така лесно от променливото време и смяната на сезоните.

Упражнения, йога и плуване

Ако имате проблеми с мускулите и мускулна спастичност, то йога е идеалният помощник в случая. Освен това помага на тялото ни по-лесно да асимилира и да се справи със стресовата ситуация, в която е подложено. С упражнения и плуване също може да редуцирате нивата на стрес за организма и да подобрите общото си физиологично състояние. Трябва да обърнете внимание през кой сезон ще решите да плувате и дали басейнът е на удобно за вас място, за да не постигнете излишна настинка. На внезапната умора и депресивни състояния, които често съпровождат всяка една смяна на сезоните, може да се противодейства успешно чрез умерен спорт, йога и упражнения.

Прием на повече вода и зелен чай

Зеленият чай притежава адаптогенни свойства и особено подходящ за преминаването от пролет към лято и от лято към есен. Важно за тялото ни, за да се адаптира към измененията в температурите е да е добре хидратирано.

Не взимаме прекалено топли и горещи душове с цел да ни стоплят, понеже всъщност изсушават кожата ни и така я правят по-чувствителна. Вместо това е полезно да взимаме контрастни душове, редуване на топла и студена вода, с което ще подпомогнем кръвообращението си.

Приемаме по една-две лъжици мед на ден, за да се възползваме от всичките му полезни свойства. (ако не сме на лечение, което има имуносупресивен или иминомодулиращ ефект, внимаваме с пчелните продукти) Добре е да заменим захарните изделия с него, понеже захарта допълнително увеличава и подсилва усещането за стрес. Сред положителните свойства на меда при смяна на сезоните са: по-лесно справяне със стрес и напрежение, сваляне на кръвното налягане, справяне с безсъние и раздразнителност, които са характери за преминаване от лятно към есенно и от есенно към зимно време. Смяната на сезоните често има неблагоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система, на която медът оказва помощ. Понякога това са характерни последици при всяка сезонна смяна, така че той може да бъде универсално средство в случая. Освен това е чудесно средство за превенция от грипове и настинки.

Разходките в парка и излетите сред природата от своя страна ни помагат да свикнем с преминаването към друг сезон и  климатичните изменения, които настъпват, но разбира се, трябва да е на място, което е безопасно и пригодено за извършване на подобна дейност. За целта също е важно да се обличаме правилно. Много помага етажираното обличане, шалове и шапки, които можем да сваляме при неободимост.

Трябва да обмислите и начин да се предпазвате от насекоми и  евентуални ужилвания. Съществуват различни спрейове, кремове или подходящо облекло. Ако е необходимо използвайте и слънцезащитен крем.

Йонизатори, масажи и кварцови лампи

Ако при вас този проблем има сериозни последици върху здравето, може да изпробвате многобройните ползи от йонизацията, сред които: повишаване на имунитета, благоприятно повлиява нервната система, ендокринни нарушение и диабет.

Кварцовите лампи могат да се ползват през есента и зимата, понеже са важен фактор за образуване на витамин Д, намаляват  болката при невралгия и възпалителни процеси. За да използваме максимално полезните свойства и благоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи без да си навредим, не трябва да прекаляваме с тях и да достигаме ниво на прегряване.

Хранене според нуждите на организма  и прием на Омега 3

За да живеем пълноценно и жизнено в тялото си, трябва да му осигуряваме необходимите хранителни вещества. Омега 3 от своя страна помага за редуциране хормоните на стреса и да противодейства депресивното състояние, характерно за смяната на сезоните.

В динамичния свят, в който живеем, внезапно възникващите смени на сезоните и климатичните изменения, които произлизат от тях, могат да бъдат крайно неблагоприятни за организма ни. Винаги обаче можем да не позволим това и помогнем на организма си да се адаптира по-лесно към промените в заобикалящия го свят. Не се колебайте да потьрсите лекар  и да намерите с него най-подходящия за вас начин да се адаптирате.

 

 

 

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: