МС и зимен сезон

Както всяко сериозно температурно изменение, така и преминаването към зимен сезон е до известна степен шоково за организма. Лекарите не са напълно наясно относно причините на възникване на проблеми с адаптирането към нов сезон, но все пак, съществуват начини за относителното им преодоляване.

МС се повлиява в различна степен и вид от климата, в който се намира даденият пациент и най-вече от шока, който предизвиква смяната на сезоните. Има няколко периода, които са потенциално опасни за пациентите и определени трикове за по-лесно справяне с тях. Зимата и студените дни могат да затруднят за кратко нормалния начин на живот на част от пациентите, както и да доведат до обостряне на симптоми и проблеми със сетивността. Но понеже МС е строго индивидуализирано заболяване, измененията в състоянието са различни по вид и по степен при всеки пациент, а за част от симптомите студеното време  означава подобрение. Как обаче да избегнем проблемите, които е възможно да възникнат?

На първо място отново се препоръчва движение и умерен спорт. Йога и плуване повлияват симптоми като умора, депресивни състояния и мускулна спастичност, които са често изявени през зимата. Също така те помагат на тялото да се съвземе  след шока, който изживява от промяната на климатичните условия. Разходки и упражнения биха помогнали да изразходите енергия, да преодолеете умората и да се затоплите. Все пак, трябва да сте наясно дали потиснатото настроение и умората са в резултат на депресивно състояние, сезонни промени в настроението  или имате сезонна депресия, известна още като сезонно афективно разтройство. Тя често се предизвиква от рязкото намаляване на деня и намалената дневна светлина.

Друга важна стъпка, която трябва да предприемете е да намерите подходящо облекло, с което ръцете и краката ви да са затоплени и сухи. Освен това е добре да помислите за етажирано облекло с дебело елече, шапки, шалове и ръкавици. Освен, че помагате на тялото си да постигне комфорт чрез правилно облекло, намалявате шанса от настинка.

Категорично обаче се избягва прегряване, а особено в банята с гореща вода, понеже след това се забелязва влошаване на симптомите. Контрастните душове с хладна и топла вода се препоръчват за подобрение на кръвообращението.

Независимо от вида на МС, който имате за подпомагане на кръвообращението успешно можете да прилагате масажи с етерични масла, а магнезиовото олио ще помогне за симптоми като муслулна спастичност и скованост.

Светлинна терапия, нагряване с кварцови лапмпи

Количеството светлина намалява в по-кратките зимни дни и организмът има необходимост да компенсира тази липса на светлина. С тази цел могат да се използват кварцови лампи през есента и зимата. Те са важен фактор за образуване на витамин Д, спомагат за намаляване на  болката при невралгия и възпалителни процеси. За да използваме максимално полезните свойства и благоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи без да си навредим, не трябва да прекаляваме с тях и да достигаме ниво на прегряване.

Прием на омега 3 или рибено масло с витамин D

Особено през есенно-зимния сезон трябва да  осигуряваме на организма си необходимите хранителни вещества. Конкретно Омега 3 изиграва важна роля  за редуциране хормоните на стреса, както и  противодейства депресивните състояние, характерни за този сезон.

Хранене според нуждите на организма  

За да живеем здравословно и жизнено в тялото си, трябва да му осигуряваме необходимите хранителни вещества. 

Пълноценно хранене с редуцирани преработени храни с подобрители и консерванти, редуциране на вредните мазнини и препоръчан прием на нискомаслено кисело мляко. Към балансираната здравословна диета е добре да се помисли и за прием на пчелни продукти като мед, пчелно млечице и пчелена отрова. Дебело подчертавам, че тези продукти оказват силно влияние върху имунната система и се препоръчват само на пациенти, които са на лечение.

Важно условие за тялото за по-лесната адаптация към новия сезон е да е добре хидратирано. На тялото ви са му необходими средно около 2л вода, както и  смутита, фрешове и топли чайове. Топлите чайове също ще ви помогнат да се затоплите отвътре, за да се адаптирате по-лесно към сезона.

Специално внимание обърнете на още един момент – зимното отопление в помощенията, в които прекарвате времето си. Всъщност прекалено високите температури в затворените помещения са също толкова вредни за МС, както и всички екстремни температури навън. 

Зимните месеци не са толкова плащещи, ако се консултирате с вашия лекар за по-лесно  справяне с тях и сте намерили симптомите, които искате да преборите.

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

2 мнения за “МС и зимен сезон

    1. да, изрично съм посочила, че всички пчелни продукти са, но при повечето пациенти лечението действа силно имунопотисащо. Винаги е нужна консултация с невролог, понеже не при всеки лечението действа силно и е възможно да подсили прекалено имунната система, ако се взема в големи количества за дълго време. Аз лично съм пила по таблетка за 3 месеца в депресивни периоди без апетит и подейства благоприятно. Всеки МС е индивидуалност и трябва да се избира правилното лечение за всеки симптом по индивиуален начин.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: