Коледни празници с МС

Едва ли сме се замисляли как дори приятните емоции и празненствата могат да навредят на здравословното ни състояние. Всъщност не е е толкова трудно да избегнем вредите от това и да посрещнем своята Коледа по здравословен и приятен начин с любимите си хора. Има някои прости правила, които е добре да спазим, за да избегнем вредния ефект на стреса, който настъпва при организиране на празниците и претоварването, което е възможно да възникне.

От http://www.multiplesclerosisnewstoday.com ни дават своите съвети за посрещане на празниците с МС. Зимният сезон не позволява на повечето от симптомите да се влошават и развиват, но невидими симптоми като умора (fatigue) и топлинна непоносимост е много вероятно да бъдат проблемни, ако не се помисли предварително за предотвратяване на евентуално влошаване. Основни правила са да се избягва излагане на студено или прекалено високи температури в затворени помещения.

На първо място е добре да планираме веселието по празничните дни, особено ако е свързано с пътуване и събития. За целта е нужно да знаем в какъв момент от своя МС се намираме и да сме говорили със своя лекар. Ако почивните дни са свързани с пътуване, то е добре да сме организирали пътуването по начин, позволяващ дори кратка възстановителна почивка и дрямка след това. За пътуване със самолет е необходим документ от лекар, който се представя. Режимите на сън и хранене не е добре да бъдат рязко променяни и нарушавани. За празничните вечери консумацията на алкохол трябва да бъде с мярка и предимно да се употребява вино и бира. Същото се отнася и за храненето – не трябва да се преяжда или прекалява с някои храни като мазни меса, високомаслени млечни продукти и такива с много подобрители и консерванти.

Ако вие трябва да организирате празнична вечеря, може да си помогнете с онлайн пазаруване, кетъринг, както и да потърсите помощ от свой близък, ако усетите необходимост.

Не забравяйте за възстановителната почивка и алтернативните начини за справяне със стреса и умората като медитация, ароматерапия и масаж. Коледната украса и здравословната, балансирана храна действат благоприятно и рекреативно на цялото семейство.

„МС Моята Стратегия“ Ви желае незабравими и вълшебни празнични дни, изпълнени с любов и хубави емоции!

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: