Студени крайници и МС

Един от най-изразените и често срещани симптоми през зимния сезон, а особено периода януари-март са студените крайници. Какви са причните и как по-лесно да се справим с това?

Как се обяснява симтомът студени крайници при МС?

От http://www.verywealthhealth.com посочват, че симптомът често е труден или невъзможен за установяване при допир, понеже в МС неправилната комуникация на увредени нервни окончания води до това усещане, поради погрешно предаден сигнал до мозъка. То също може да доведе до изпращане на погрешни съобщения за болка до мозъка. Т.е. когато усещате краката си студени, те всъщност са топли, но нервната ви система изпраща погрешни сигнали до мозъка и студенината може да бъде съпроводена с усещане за болка.

От интернет изданието поясняват, че сенсибилизацията на нервната система може да доведе до хронична болка. Известно е също, че дизестезия и други видове болка може да се развият при чувствителност на нервната ви система. По-конкретно, при чувствителност на нервната система могат да се развият две явления, наречени алодиния и хипералгезия . При алодиния доброкачествен стимул като лек допир или хладен бриз предизвиква болка. Хипералгезията се отнася до повишена чувствителност към болка или чувство за рязане с нож по кожата ви.

Студените крака и други сензорни симптоми често не са признаци, че МС се влошава, особено ако симптомите идват и си отиват. Но ако почувствате студени крака за първи път, важно е да говорите с личния си невролог, защото това може да е признак за пристъп на заболяването или друг медицински проблем.

Сред примерите за други състояния, които могат да допринесат за студени крака са диабет, проблеми с кръвоносните съдове, артериална болест, проблеми с щитовидната жлеза, феноменът на Рейно. Те са често срещани при МС, но са преодолими ако потърсим лекар в ранен стадий. Смята се, че кръвоносните съдове при пациенти с МС реагират по-остро на температурните изменения и особено ниските температури.

Съвети за справяне с този симтом на студени ходила

На първо място онлайн изданието посочва необходимостта от медицинска консултация с Вашия лекар. Важен момент е също, когато се опитвате да затоплите краката си, да имате повишено внимание при обливане с гореща вода или използването на отоплителна подложка, тъй като не искате да причинявате никакви изгаряния и да възбудите топлинна непоносимост.

Ако студените крака ви създават сериозен дискомфорт, помислете как да опитате една от тези техники за разсейване. Не забравяйте обаче, че в зависимост от интензивността или естеството на дискомфорта трябва да използвате правилната техника за вас: четене на книга, комуникация с приятел, слушане на музика, приятно хоби за домашни условия. Допълнителни терапии като хипноза, когнитивно-поведенческа терапия и медитация могат да бъдат особено полезни при управлението на болката, както и при други невидими симптоми на МС като умора или когнитивни проблеми. Разбира се, ако студените ви крака значително засягат качеството на живота ви или увреждат функционирането ви (например, ако падате или не работите, или не виждате приятелите и семейството си) не забравяйте да говорите с Вашия лекар.

Има лекарства, които могат да успокоят дискомфорта ви, но сред негативите от медикаментозното лечение са страничните ефекти на лекарствата като сънливост. Удачни са също кремове за мазане.

Като допълнителна терапия може да използвате физиoтерапия и йога като се стараете да не достигате до претоварване. Масажите с етерични масла и магнезиово олио с цел подобряване на кръвообращението са идеален помощник.

Медицинската консултация е задължителна при този симптом, за да се установи в ранен етап дали това е феноменът на Рейно, артериална болест, проблеми с щитовидната жлеза, повишена артериална реакция или погрешно предаване на сигнал до мозъка.

Google Преводач

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: