Световен Ден за борба с МС, 30.05.2019

Тази година Световният Ден за борба с МС е посветен на невидимите симптоми на заболяването. Различните структури по света инициират кампании под мотото #MyInvisibleMS, с които да насърчат осведомеността за заболяването и невидимите му симптоми, които са трудни за долавяне и разбиране от останалите, но затрудняват живота на пациентите. Първата анимация, разясняваща най-честите невидими симптоми е от МС Общество Австралия (#MSAustralia):

В анимацита главен герой е жена с диагнозата, която разяснява какви са невидимите симптоми и тяхново влияние в живота й. Проблемите със зрението като оптичен неврит и фактът, че може да изглеждате напълно добре, но да изпитвате постоянна болка едновременно с това. Героинята разказва за начина, по който всеки симптом й се отразява и какви са собстветините й асоциации за него.

Телевизионният канал ORF от Австрия показа на 29 май в 20:15 часа, семейната драма „Балансиращо действие“ („Balanceakt“), продукция между Германия и Австрия. В него главната героиня Мария, архитект по професия, разбира за диагнозата си МС, което обърква семейния й живот. Филмът показва и невидимите симптоми на МС, като умора, уринарни проблеми или сексуална дисфункция.  Мари постепенно намира начин да се справя с болестта и накрая изрича емблематична реплика: „Аз съм все още жива. Не въпреки болестта, а с нея“. Филмът може да бъде видян отново на 26.08.2019 по ZDF.

В България основната инициатива е на Фондация „Множествена Склероза България“. Тя е концерт пред лятната градина на НДК с участието на група P.I.F., посветили своя песен на живота с диагнозата и други изпълнители.

Публикувано от msmystrategy

Здравейте, името ми е Христина, на 30 години съм, завърших Медии и журналистиката в УНСС. Най-сетне реших да създам своя собствена страница към фондация "Множествена склероза" България, където мога да комбинирам знанията си от специалност логопедия, която не завърших заради МС и уменията си от "Еразъм", където бях поставена между креативните медии и политическо писане и научно изследване. И идеята просто се появи. Така че ще се радвам, ако можете да намерите полезна информация тук и се надявам да не срещате моите проблеми с МС. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: